Bahan-bahan Ayam :
- Ayam bahagian dada
- Kacang Badam
- Bunga ‘Roselle’
- Garam
- Lada hitam
Bahan-bahan Pesto :
- Daun Basil
- Keju Parmesan
- Kacang Almond/Badam
- Minyak Neuvida
- Bawang Putih (1/4)
Bahan-bahan Sos Roselle :
Bahan-bahan Hiasan / Salad :
- Tomato kecil
- Daun Basil
- Kacang Badam
- Keju Parmesan
- Bunga ‘Roselle’
- Bunga Kailan
Cara-cara :
- Gorengkan ayam dengan minyak yang sedikit bersama lada hitam dan sedikit garam.
- Rebus bunga ‘Roselle’ sehingga menjadi pekat dan ditambah dengan madu.
- Kacang Badam dipanggang di dalam oven pada suhu 150° selama 5 minit dan kemudian dikisar.
- Selepas itu, ayam yang telah digoreng tadi disalutkan dengan sos ‘Roselle’ dan kemudian disalutkan juga dengan kacang badam.
- Kemudian untuk pesto, gilingkan daun basil, keju parmesan, kacang almond/badam, minyak Neuvida dan bawang putih menggunakan batu lesung.
- Salad diaturkan di dalam pingan dan diletakkan sedikit pesto pada salad kemudian susun ayam yang telah digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment