Bahan-bahan :
- Dada Ayam - 1 keping
- Sayur Kailan (rebus) - 6 tangkai
- Buah badam - 4 biji
- Jus Limau Bali - 1 biji kecil
- Bawang Merah (dipotong dadu) - 1 biji
- Bawang putih (dipotong dadu) - 3 ulas
- Halia - 1 inci
- Jus Lemon - ½ biji
- Serbuk kunyit - 1 sudu besar
- Kicap masin - 2 sudu besar
- Cili Merah - 6 biji
- Cili Padi - 3 biji
- Garam dan Gula
- Bunga Roselle
Cara-cara Penyediaan Ayam :
- Gaulkan ayam bersama kunyit dan perap bersama jus limau bali dan halia selama 30 minit.
- Panaskan kuali bersama minyak dan gorengkan ayam tersebut sehingga keperangan.
Cara-cara Penyediaan Sos Roselle :
- Potong bunga Roselle kepada 2 bahagian dan dibuang bijinya.
- Selepas itu kisar halus, bawang putih dan bawang merah.
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah.
- Kemudian masukkan Roselle dan sedikit jus Lemon. Taburkan sedikit gula sebagai penambah rasa.
Cara-cara Hiasan Kailan :
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan merah.
- Selepas itu, masukkan kicap masin dan akhir sekali masukkan sayur kailan yang telah direbus.
- Gaul rata dan taburkan badam yang telah dihancurkan.
No comments:
Post a Comment