Monday, January 9, 2012

Udang dan Kekapis Di Perap Dengan Citrus - Wahidan


Bahan-bahan Udang dan Kekapis :
  • 7 biji Labu Bawang Merah
  • 5 ulas Bawang Merah (potong dadu kecil)
  • 1 kuntum Bunga Kantan/Tuhau
  • 5 helai Daun Limaum Purut
  • 5 biji Limau Nipis
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Jelly Hinava :
  • 2 peket Agar-agar
  • 5 biji Cili Padi(dipotong dadu kecil)
  • 1 biji Cili Merah(dipotong dadu kecil)
  • Secukup Rasa Gula dan Garam
  • 1 liter Air

Bahan-bahan Krim Masam :
  • 500ml Krim Putar
  • 1 biji Limau Nipis

Cara-cara Penyediaan Udang dan Kekapis :
  • Bersihkan terlebih dahulu,udang dan kekapis kemudian diperapkan dengan citrus dan disejukkan selama 25 minit.
  • Kemudian gaulkan bahan yang dipotong dadu sehingga sebati dan sejukkannya.
  • Setelah udang dan kekapis sudah agak masak dengan jus citrus tadi.
  • Gaulkan bersama bahan yang dipotong dadu tadi dan sejukkan semula.
  • Untuk perasa masukkan garam dan lada hitam yang secukup rasa.

Cara-cara Penyediaan Jelly Hinava :
  • Panaskan air dalam periuk untuk merebus agar-agar.
  • Apabila agar-agar larut dan sudah masak, kemudian tuang di atas dulang dan taburkan cili yang telah dipotong dadu.
  • Masukkan dulang ke dalam peti sejuk untuk dibekukan.

Cara-cara Penyediaan Krim Masam :
  • Perahkan jus limau ke dalam krim dan gaulkan.

No comments:

Post a Comment