Tuesday, January 31, 2012

Lemak Tauhu, Udang & Kacang Buncis


Bahan2nya
300gm Udang Hidup (Fresh Prawns) - Bersihkan dan buangkan kulitnya.
1 biji bawang besar
1 batang cili hijau - dipotong hiris
1 batang cili merah - dipotong hiris
2 ulas bawang putih - dipotong hiris
1 paket - santan kechil
250gm kacang buncis (French bean) - dipotong selang hiris
2 keping tauhu biasa - dipotong dadu2.
1 cub knorr ikan bilis
Garam secukup rasa
Minyak masak (Canola/Vegetable Oil)
Fried Shallots for garnish

Cara2nya
Panaskan periok, letak minyak sedikit. Goreng bawang dan cili. Bila ia lembut
masukan air, untuk kuah nya, 3 mangkok.Kemudian masukan knorr dan santan.
Bila menideh, masukan udang, tauhu & sayur buncis. Bubuhkan garam and sedikit lada putih. Bila udang masak, tutup apinya.Rasa kuahnya. Ready to serve. Sprinkle some fried shallots as garnish.

No comments:

Post a Comment