Saturday, January 28, 2012

Cheese Tart


BAHAN KULIT

BAHAN (A)
200 GM MENTEGA
100 GM GULA AISING
1 SUDU TEH ESEN VANILLA

BAHAN (B)
1 BIJI TELUR

BAHAN (C)
420 GM TEPUNG
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG


CARA
- PUTAR BAHAN (A) HINGGA LEMBUT
- MASUKKAN BAHAN (B) TELUR, PUTAR LAGI HINGGA GEBU
- MASUKKAN BAHAN (C) GAUL SEBATI HINGGA MNJADI DOH
- TEKAN DOH PASTRY KEDLM ACUAN TART & BUANGKN DOH YG LEBIH DARI BIBIR ACUAN
- TUSUKKAN LUBANG DI KULIT PASTRY (GUNA GARFU/LIDI)
- BAKAR 150'C SELAMA 15 MINIT/SEHINGGA KUNING KEPARANGAN


FILLING

BAHAN (A)
250 GM KRIM CHEESE
50 GM GULA ISING
25 GM BUTTER

BAHAN (B)
1 BIJI TELUR

BAHAN (C)
1 SUDU TEH JUS LEMON/SUNQUICK

BLUEBERRY FILLING


CARA
- PUKUL BAHAN (A) SEHINGGA LICIN DAN GEBU
- MASUKKAN BAHAN (B) TELUR DAN PUKUL LGI SEHINGGA SEBATI
- MASUKKAN BAHAN (C) GAUL RATA
- MASUKKAN FILLING KEDLM KULIT PASTRY YG TLH DIBAKAR TADI
- PENUHKAN PERMUKAAN DGN CREAM CHEESE
- BENTUKKAN CORAK ATS PERMUKAAN
- BAKAR 150'C SELAMA 10 MINIT

No comments:

Post a Comment