Tuesday, January 31, 2012

Kari Asam Pedas Ikan Kerisi


Bahan-Bahan

Seekor ikan patin sederhana besar, dibersihkan dan dipotong 5
(Boleh diganti dengan ikan lain seperti tenggiri, ikan merah, pari dsb nya) - Nur gunakan ikan kerisik
1 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, diketuk
2 inci halia, diketuk
1/2 ibu jari belacan
1 batang serai, diketuk
lengkuas, dihiris nipis
1 sudu besar halba campur
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari, dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
2 pelepah daun kari
3 tangkai daun kesom

Cara-Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur
hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata.
3. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
4. Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan.
5. Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
6. Perasakan dengan garam & gula. (Nur tak bubuh gula)

No comments:

Post a Comment