Monday, January 9, 2012

Siakap Beromakan Sos Kantan dan Tuhau - Wahidan


Bahan-bahan Siakap :
  • 350gm Isi Ikan Siakap
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Lada Hitam

Bahan-bahan Sampingan Siakap :
  • 1 biji Ubi Kentang
  • 2 biji Mentimun Hijau/Kuning
  • 3 batang Asparagus
  • 1 tangkai Daun Ketumbar

Bahan-bahan Sos :
  • 1 labu Bawang Besar Kuning (dikisar)
  • 2 ulas Bawang Putih (dikisar)
  • ½ kuntum Kuntum Bunga Kantan/Tuhau (dikisar)
  • Air
  • 150gm Mentega
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Jus Limau
  • Secukup Rasa Lada Hitam

Cara-cara Penyediaan Siakap :
  • Perapkan isi ikan dengan garam dan lada hitam dan ketepikannya selama 15minit.
  • Kemudian dipanggang dengan mengunakan kuali/nonstick pan selama 8 minit.
  • Panggangkan bahagian kulit dahulu.

Cara-cara Penyediaan Sampingan Siakap :
  • Terlebih dahulu kupas kulit ubi kentang kemudian dipotong bersama mentimun berbentuk bola ragbi atau turning.
  • Asparagus pula buang sedikit kulit luardan potongkannya berukur 4 inci.
  • Didihkan air untuk merebus dan mencelur ubi kentang dan juga sayuran tadi.

Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar untuk menjadi sos.
  • Biarkan sehingga naik aroma, bila sudah agak masak masukkan sedikit air agar bahan tumis tidak hangit.
  • Kemudian tapis agar sos nampak lebih halus dan menarik.
  • Masak semula sos tadi untuk perasa.
  • Masukkan mentega, garam, jus limau dan juga lada hitam kacau sehingga pekat sedikit.

No comments:

Post a Comment