Tuesday, January 31, 2012

Sushi

ini laa rupa beras sushi


Bahan2 (blh dpt 4-5 gulung sushi sblm kerat kecik2):

  • 1 1/2 cawan beras sushi (jgn guna beras lain lak)
  • 2 cawan air
  • 1/3 cawan rice vinegar (cuka)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • seaweed (me guna yg gmbr kt sebelah nih)

filling
  • carrot- potong panjang2
  • timun- potong panjang
  • telur- dadar n potong panjang jugak (me campur mayonis)
  • tuna
  • crab stik
  • salmon- kalu jumpa laa
Sauce
  • light soy sauce
  • wasabi
  • 3 sudu besar mayonis + 1 sudu light soy sauce

Cara2:
  • Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa).
  • Campurkan rice vinegar, garam, dan gula, n masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
  • Tunggu nasi sushi tu suam2 sket, n tuangkan campuran cuka td dlm nasi. gaul dgn hebatnyer sampai sebati.

  • Letak seaweed atas papan gulung sushi. pastikan dh alas ngan plastik papan tu, nnti nasi melekat kt celah2 lubang dia, susah nk basuh.
  • Ratakan nasi sushi atas seaweed tu, tekan2 sampai mampat (xnak nnti dh potong dia relai).
  • Letak filling kesukaan kt hujung, dan gulung kemas. me letak gmbr demo kt bawah nih.
  • dah siap gulung, boleh laa kerat2 ikut ketebalan yg sesuai. pastikan pisau tajam, ye. nnti potongan x cantik. pastu lap bersih pisau dgn kain lembap every now and then, sbb beras tu suka melekat2 kt pisau.
  • Siap!! blh makan ngan sauce yg disukai. me suka cicah ngan mayonis+light soy sauce ^^


No comments:

Post a Comment