Tuesday, January 31, 2012

Daging Goreng Kicap Lada Hitam


Bahan2nya
300gm Daging Sapi, dihiris tipis
1 sudu teh serbuk jintan halus
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk ketumabar
1 biji bawang besar dihiris atau kisar
2 ulas bawang putih dihiris atau kisar
1/2 inch halia - dihiris atau kisar
1 batang cili hijau di hiris
1 batang cili merah di hiris
1 lobak merah dipotong dadu kasar2
1/2 inch kayu manis
3 biji buah pelaga
1/2 cawan kicap manis
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa
Bawang merah goreng - bagai khiasan
Minyak untuk menumis

Cara2.
Panaskan minyak dikuali, masukan bahan hiris / kisar, bawang halia, rempah ratus dan bahan serbuk lada hitam, ketumbar & jintan halus. Biarkan sebentar hingga baunya naik. Masukan Daging hiris dan gaulkan dengan rempahnya. Tuangkan sedikit air dan 1/2 cawan kicap manis. Letakan lobak merah dan gaulkan, garam dan gula secukup. Biarkan ia mendidih and masak. Sajikan dengan taburkan bawang merah goreng.

No comments:

Post a Comment