Monday, January 9, 2012

Kek Ubi Bit Berempah - Ezani


Bahan-bahan Kek Ubi Bit :
  • 1 sudu kecil Garam Halus
  • 4 biji Telur
  • 1 1/3 cawan Gula
  • 1 ½ cawan Minyak Masak
  • 2 ¾ cawan Ubi Bit (dibuang kulit dan diparut)
  • 1 cawan Nenas (dikisar kasar)
  • 1 cawan Kismis Hitam
  • Bahan-bahan Kering:
  • 2 cawan Tepung Gandum
  • 2 sudu kecil Baking Powder
  • 1 ½ sudu kecil Soda Bicarbonate
  • 2 sudu kecil Serbuk Kayu Manis
  • ½ sudu kecil 5 Spice Powder
  • ½ sudu kecil Serbuk Buah Pala

Bahan-bahan Crumble Kacang Campuran :
  • 150gm Tepung Gandum
  • 150gm Mentega sejuk (dari peti sejuk, dikiubkan)
  • 100gm Gula Castor
  • 1 cawan Walnut (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)
  • 1 cawan Biji Bunga Matahari (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)

Bahan-bahan Sos Kastard :
  • 500ml Krim
  • 2 batang Kulit Kayu Manis
  • 1 biji Kulit Lemon
  • 5 biji Telur Kuning
  • ¾ cawan Gula Castor
  • 1 sudu kecil Esen Vanilla

Cara-cara Penyediaan Kek Ubi Bit :
  • Panaskan oven 165C. Sapukan minyak/mentega di dalam tin membakar kek dan alas bawahnya dengan kertas minyak.
  • Pukul telur, gula dan minyak masak sehingga sebati.
  • Ayakkan campuran bahan-bahan kering ke dalam campuran telur.
  • Masukkan semula tepung ke dalam adunan sehingga sebati.
  • Masukkan ubi bit, nanas dan kismis hitam, gaulkan sehingga sebati.
  • Bakar di dalam oven selama 40-50 minit.

Cara-cara Penyediaan Crumble Kacang Campuran :

  • Kisar kasar kacang walnut dalam food processor.
  • Kisar bersama tepung, gula dan mentega sehingga menjadi crumble.
  • Gaulkan biji bunga matahari.
  • Taburkan crumble di atas dulang membakar dalam lapisan yang nipis.
  • Bakar di dalam ketuhar 160C selama 15-20 minit sehingga garing.
  • Untuk menghidang, pecah-pecahkan crumble menjadi serbuk kasar

Cara-cara Penyediaan Sos Kastard :
  • Panaskan krim bersama kulit kayu manis dan kulit lemon, tetapi jangan sampai mendidih.
  • Pukul telur dan gula, dan tuangkan krim panas ke dalam adunan telur.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Masakkan campuran adunan kastard dalam mangkuk di atas periuk air mereneh.
  • Teruskan mengacau sehingga kastard pekat.
  • Tambahkan esen vanilla.
  • Tapis kastard dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment