- 5 ekor Ikan Siakap
 - 3 sudu besar Serbuk Cili
 - 2 sudu besar Serbuk Jintan Manis
 - 2 sudu besar Serbuk Kunyit
 - 2 sudu kecil Garam
 - 8 helai Daun Kunyit
 - 4 helai Daun Pisang
 
Bahan-bahan Sambal Limau :
- 5 biji Bawang Besar
 - 4 ulas Bawang Putih
 - 1½ inci Halia
 - 15 tangkai Cili Kering
 - 1 sudu kecil Belacan
 - 3 biji Jus Limau Nipis
 - 3 helai Daun Limau Purut (dikoyakkan)
 - 2 sudu kecil Garam
 - 3 sudu besar Gula
 - 50ml Minyak Neuvida
 - 1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
 
Bahan-bahan Kicap Cili Padi :
- 2 cawan Kicap Manis
 - ¾ cawan Cuka
 - ½ cawan Gula (dilarut dalam air panas)
 - 15 tangkai Cili Padi (dihiris)
 - 1 biji Bawang Besar (dihiris halus)
 
Cara-cara Penyediaan ikan Bakar :
- Basuh beras terlebih dahulu sebanyak 3 kali, kemudian rendam untuk seketika.
 - Sementara menunggu beras tapi kembang, sediakan bahan tumisan.
 - Panaskan periuk bagi mencairkan minyak sapi untuk menumis bawang besar merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga agak keperangan.
 - Kemudian masukkan 2 sekawan dan juga serai. Tumis sehingga naik bau.
 - Tapiskan beras yang direndam tadi dan masukkan air panas hingga menutupi beras.
 - Biarkan sehingga air tadi mendidih, masukkan daun pandan yang telah disimpul.
 - Apabila air telah hampir kering, masukkan susu sejat dan bahan perasa.
 - Kecilkan api dan biarkan sehingga nasi dah cukup masak.
 - Angkat dan hidangkan semasa masih panas.
 
Cara-cara Penyediaan Sambal Limau :
- Kisarkan bersama, bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan belacan. Masukkan sedikit air agar dapat dikisar halus.
 - Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi dengan api yang sederhana besar. Tumis sehingga pecah minyak.
 - Kemudian, masukkan daun lima purut, jus limau nipis, garam, gula dan Maggi Cukup Rasa. Masak selama 4 minit.
 - Angkat dan sedia dihidangkan.
 
Cara-cara Penyediaan Kicap Cili Padi :
- Campur kesemua bahan dan gaul sehingga sebati.
 - Sedia untuk dihidangkan.
 
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Wahidan, Ary Malik, Ezani

No comments:
Post a Comment