Sunday, January 1, 2012

Salad Tuna dan Daikon - Zamir


Bahan-bahan 'Seared Tuna' :

  • 300gm Tuna
  • 2 sudu kecil Serbuk Wasabi
  • 1 sudu kecil Halia Parut
  • 2 sudu besar Kicap Masin
  • 2 sudu besar Minyak Neuvida
  • 1 sudu kecil Gula



Bahan-bahan Lobak Putih (Daikon) Rebus :

  • ½ batang Lobak Putih (dihiris sederhana tebal sebanyak 5 hirisan)
  • 500ml Air
  • 2 sudu besar Pes Miso
  • 3 helai Rumpai Laut Kering



Bahan-bahan Kacang Edamame :

  • 10 batang Kacang ‘Edamame’
  • 250ml Air
  • 2 sudu kecil Jintan



Bahan-bahan 'Vinaigrette' Kicap Masin :

  • 5 sudu besar Kicap Masin
  • 2 sudu besar Gula
  • 1 biji Jus Limau
  • 7 sudu besar Minyak Neuvida
  • 2 keping Jeruk Halia



Bahan-bahan Bawang Putih dan Bawang Merah Kecil Goreng :

  • 1 biji Bawang Merah Kecil (dihiris nipis)
  • 2 ulas Bawang Putih (dihiris nipis)
  • 1 sudu besar Tepung Gandum
  • Minyak



Cara-cara Penyediaan 'Seared Tuna' :

  • Perapkan tuna bersama serbuk wasabi, halia parut, gula, dan kicap masin selama 3 minit.
  • Sementara itu, panaskan minyak selama 2 minit dengan api yang besar.
  • Kemudian, perlahankan api dan masukkan tuna dan masak selama seminit pada setiap sisi.
  • Setelah itu, keluarkan tuna dan rehatkan selama 3 minit dan hiriskan dengan ukuran sederhana tebal.



Cara-cara Penyediaan Lobak Putih (Daikon) Rebus :

  • Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan biarkan masak selama 2 minit.



Cara-cara Penyediaan Kacang Edamame :

  • Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan rebuskan selama 10 minit.
  • Setelah itu, pisahkan kacang ‘edamame’ dari kulitnya.



Cara-cara Penyediaan 'Vinaigrette' Kicap Masin :

  • Campurkan ke semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati.



Cara-cara Penyediaan Bawang Putih dan Bawang Merah Kecil Goreng :

  • Gaulkan bawang merah kecil dan bawang putih dengan tepung sehingg arata dan gorengkan selama 2 minit.
  • Toskan dan ketepikan untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment