Tuesday, January 31, 2012

Bihun dan Sup Bebola Daging


Bahan2nya
1 paket Bee Hoon putih - di rendamkan supaya lembut
1 paket bebola daging
1 bawang besar Jepun - dipotong dadu
2 lobak merah - dipotong dadu
2 ubi kentang - dipotong dadu
2 tbspn - bawang merah goreng
1 sudu teh serbuk - jintan halus
1 sudu teh serbuk - ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
3 cawan air
1 kub knorr - ikan billis
1 inch halia - dipotong tipis atau di titik saja
2 ulas bawang putih - dipotong hiris
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
Garan & gula secukup rasa
2 pucuk daun sup - dipotong kasar
1 pucuk daun bawang - diptong kasar
Minyak untuk menumis. (minyak Canola/Vegetable)

Sosnya
Sos Kicap manis
2 batang chili atau Chili api - dihiris atau dipotong dadu.
Perahan Jus Limau

Cara-nya
Panaskan minyak diperiok, masukan bahan2 yang disiapkan di atas, bawang besar,halia, bawang putih. Bila lembut masukan 3 cawan air stok atau 1 cub knorr dengan 3 cawan air. Masukan lobak merah & ubi Kentang yang dipotong dadu, masukan daging bebola an biarkan ia masak. Bebola daging akan timbul bila ia sudah masak. Masukan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Garam & gula secukup rasa. Rasa kuahnya mengikut cita rasa.

Bee Hoon puith harus dicelurkan kedalam air mendidih selama 1min. Tos dan sajikan dimangkok. Letakan beberap bebola daging dan sajikan kuah nya di sebuah mangkok lain. Taburkan bawang goreng kepada sup sebagai khiasan. Anda boleh membuat sos kicap manis dengan chili api dengan perahan jus limau sebagai cecahan daging. Hidangkan semasa panas

No comments:

Post a Comment