Monday, January 2, 2012

Krim Puff - Imelda


Bahan-bahan Choux Pastri :

  • 120gm Susu
  • 120gm Air
  • 114gm Mentega
  • 170gm Tepung
  • Secubit Garam
  • 4 biji Telur



Bahan-bahan Krim Pastri :

  • 3 kuning Telur
  • 4 sudu makan Gula
  • 300ml Susu
  • 4 sudu Tepung Gandum
  • 3 sudu Tepung Jagung



Bahan-bahan Gula Strawberry :

  • 1 cawan Gula
  • 3 biji Strawberry (dicincang)
  • 2 sudu Air



Cara-cara Penyediaan Choux Pastri :

  • Panaskan ketuhar dengan suhu 180C.
  • Sementara itu, panaskan susu, air dan mentega. Apabila mentega mencair, masukkan tepung dan kacau sehingga sebati.
  • Apabila sudah sebati, padamkan api dan masukkan telur satu demi satu dan kacau hingga sebati. Pastikan apabila bahan sudah masak, alihkan.
  • Masukkan krim yang sudah siap tadi ke dalam 'piping beg' dan paipkan ke atas dulang yang di alas dengan kertas pembakar.
  • Kemudian, sapukan air di atas choux pastri yang dipicit tadi.
  • Sesudah siap, masukkan ke dalam ketuhar dan masak selama 20 minit.
  • Apabila masak keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika.



Cara-cara Penyediaan Krim Pastri :

  • Gaulkan, kuning telur, gula, tepung gandum dan tepung jagung sehingga sebati.
  • Kemudian, panaskan susu dan kemudian campurkan sedikit-sediki campuran tadi ke dalam periuk.
  • Pastikan tidak berketul dan masakkan di atas api yang kecil dan pastikan krim masak sekata.
  • Apabila sudah masak sejukkan di dalam peti sejuk.



Cara-cara Penyediaan Gula Strawberry :

  • Panaskan semua bahan hingga pekat dan tempatkan di atas kertas pembakar.
  • Biar sejuk dan hiaskan bersama krim pastry

No comments:

Post a Comment