Monday, January 2, 2012

Ikan Tuna Masak Dua Cara - Chef Zubir


Bahan-bahan Ikan Tuna Goreng :

  • 400gm Ikan Tuna
  • 150gm Ikan Kod (dikisar)
  • 200gm Daun Bayam
  • 200gm Cendawan Butang (dipotong dadu)
  • 1 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 4 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 4 keping Rumpai Laut Kering
  • 500gm Serbuk Roti Jepun
  • 200gm Tepung
  • 2 biji Telur



Bahan-bahan Salad :

  • 120gm Kentang
  • 80gm Terung
  • 5gm Daun Bawang (dihiris)
  • 1/2 sudu kecil Ebiko Merah
  • 1 sudu kecil Jus Lemon
  • 1 sudu besar ‘Mayonnaise’ Jepun
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup rasa Lada



Bahan-bahan Sos 'Wasabi-mayo' :

  • 120gm ‘Mayonnaise’ Jepun
  • 5gm Serbuk ‘Wasabi’



Bahan-bahan 'Vinaigrette' Jeruk Halia :

  • 1/2 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 4 biji Tomato Ceri (dipotong kecil)
  • 4 batang Batang Daun Bawang
  • 40gm Jeruk Halia Jepun (dicincang)
  • 280ml Kicap Cair Jepun (Shoyu)
  • 100gm Gula
  • 1 sudu besar Jus Limau Nipis
  • 2gm Daun Bawang (dihiris)
  • Minyak



Bahan-bahan Tataki :

  • 20gm Ikan Tuna
  • 5gm Daun Pasli (dicincang)
  • Secukup Rada Lada Hitam dan Lada Putih (biji)



Bahan-bahan Sup Cendawan dan Mee 'Somen' :

  • 20gm Daun Bawang (dihiris)
  • 40gm Cendawan Enoki
  • 40gm Cendawan Shimeji
  • 40gm Cendawan Bunapi
  • 5gm ‘Dashi’
  • 2gm ‘Bonito Flakes’
  • 20gm Tofu Jepun (dipotong dadu)



Cara-cara Penyediaan Ikan Tuna Goreng :

  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan cendawan.
  • Kemudian, letakkan rumpai laut kering dan sapukan campuran ikan kod dan bayam dan cendawan yang telah dikisar di atas rumpai laut kering.
  • Ratakan dengan menggunakan spatula dan letakkan ikan tuma di atasnya.
  • Selepas itu, balut sehingga menutupi keseluruhan ikan tuna.
  • Kemudian, sapukan dengan tepung, dan celupkan ke dalam telur serta serbuk roti dan gorengkan hingga menjadi kekuningan, tetapi ikan masih lagi separuh masak.



Cara-cara Penyediaan Salad :

  • Sapukan terung yang telah dihiris dengan minyak dan bahan perasa. Kemudian, panggangkan sehingga msasak. Selepas itu, potongkan kebentuk dadu dan ketepikan.
  • Rebuskan kentang sehingga empuk, buangkan kulitnya dan potong kepada bentuk dadu.
  • Akhir sekali, campurkan kentang, terung,’ mayonnaise’ jepun, jus limau, daun bawang, ebiko merah dan bahan perasa.



Cara-cara Penyediaan Sos 'Wasabi-mayo' :

  • Gaulkan ‘mayonnaise’ Jepun dengan serbuk wasabi dan bahan perasa.
  • Ketepikan untuk hidangan.



Cara-cara Penyediaan 'Vinaigrette' Jeruk Halia :

  • Campurkan bawang besar, gula, kicap cair jepun dan batang daun bawang. Masakkan dengan api yang perlahan sehingga menjadi hampir pekat.
  • Kemudian, keluarkan batang bawang dan masukkan jeruk halia Jepun. Masakkan untuk beberapa minit dan sejukkan,
  • Masukkan minyak, jus limau nipis dan bawang besar, daun bawang serta tomato ceri. Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga sebati.



Cara-cara Penyediaan Tataki :

  • Potong ikan tuna kepada bentuk yang dikehendaki dan gaulkan bersama lada dan daun pasli.
  • Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan panggang ikan tuna sehingga menjadi suku masak.



Cara-cara Penyediaan Sup Cendawan dan Mee 'Somen' :

  • Panaskan periuk bersama air, dan masukkan ‘dashi’ dan ‘bonito flakes’.
  • Masak dengan api yang sederhana dan masukkan cendawan enoki, cendawan shimeji, cendawan bunapi, rumpai laut dan tofu jepun.
  • Akhir sekali masukkan daun bawang ke dalam sup.

No comments:

Post a Comment