Saturday, January 28, 2012

Char Koay Teow



Bahan-bahan
1) Kuetiew

2) Taugeh
3) cili tumis /cili boh (1 sudu) 
4) Daun kucai (potong 1 inci)
5) Kicap char koay teow maiza (1 senduk tambah air panas)
6) 1 biji telur ayam (dibasuh untuk membuang najis ayam yg melekat)
7) Udang
8)kerang (direbus tanpa air dan masukan garam, guna periuk yg ada penutup supaya cepat masak da...n
senang dikopek)


CARA-CARA :
- letak minyak dlm kuali.
- Goreng udang terlebih dulu.
- Masukkan cili
- Kacau hingga masak cili tersebut
- Kemudian, masukkan kuetiew segenggam kacau sampai sebati dengan cili kemudian masukkan taugeh & daun kucai
- Kacau, kemudian masukkan kicap yg dibancuh air tadi.masukkan kerang biar kuah mendidih dan Pecahkan telur  dlm kuali & terus tutup api.. (kacau buat 2 pusingan sahaja jgn terlebih kacau nanti kuah jadi kering)

No comments:

Post a Comment