- 1 biji Sengkuang (dipotong halus)
 - 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)
 - 1 jambak Daun Salad
 - 1 cawan Sebuk Kacang Tanah
 - 1 cawan Bawang Merah Goreng
 - 1 labu Bawang Putih (dicincang)
 - ½ cawan Udang Kering (dikisar halus)
 - 2 sudu besar Kicap Pekat
 - Garam dan Gula secukup rasa
 - 3 sudu besar Minyak Masak
 - 1 bungkus Kulit Popiah
 - 5 biji Telur Goreng (dihiris)
 
Bahan-bahan Sos Cili :
- 1 cawan Sos Cili Maggi
 - ½ cawan Sos Tomato Maggi
 - 4 tangkai Cili Merah Hidup
 - 4 biji Bawang Merah Kecil
 - 2 biji Bawang Putih
 
Cara-cara Penyediaan Popia Basah :
- Tumis bawang putih sehingga keemasan, kemudian masukkan udang kering.
 - Apabila udang kering sudah naik harumnya, masukkan lobak merah dan sengkuang.
 - Masukkan kicap pekat, garam dan gula secukup rasa.
 - Masak semua bahan-bahan sehingga air daripada sengkuang sudah kering atau sengkuang sudah masak dan lembut.
 - Gaulkan telur goreng yang dihiris bersama campuran tadi.
 - Letakkan 1 helai daun salad di atas kulit popiah. Kemudian 2 sudu besar capuran tadi, taburkan serbuk kacang tanah dan bawang merah goreng.
 - Gulungkan kulit popiah seperti di bawah.
 
Cara-cara Penyediaan Sos Cili :
Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam mesin pengisar dan kisarkan semua bahan-bahan sehingga sebati.
Kumpulan Biru: Saiful(Ketua Kumpulan), Amita, Kamaruzzaman, Felix, Deena, Danial, Ezani, Zuraidah, Wahidan.

No comments:
Post a Comment