Tuesday, December 20, 2011

Le French Kiss - Brian


Bahan-bahan Lidah Lembu :

  • Lidah Lembu (dihiris nipis)
  • ½ batang Lobak Merah (dicincang)
  • 1 batang Saderi (dicincang)
  • 2 biji Bawang (dicincang)
  • 4 biji Cendawan Butang (dihiris)
  • 100gm Daging Lembu (dicincang)
  • 250ml Stok Ayam
  • Daun ‘Thyme’
  • Garam dan Lada Hitam



Bahan-bahan Kentang Lenyek :

  • 1 biji Kentang (direbus)
  • 1 batang Saderi (direbus)
  • Garam dan Lada
  • Air



Bahan-bahan Fennel :

  • 2 batang Fennel (dipotong dua)
  • Stok Ayam



Cara-cara Penyediaan Lidah Lembu :

  • Tumiskan bawang, lobak merah dan saderi sehingga perang keemasan.
  • Kemudian, masukkan cendawan dan masak sehingga layu dan jusnya keluar.
  • Tambahkan daging lembu diikuti stok ayam dan biarkannya mereneh.
  • Kemudian, masukkan lidah lembu dan perasakan bersama daun ‘thyme’, garam dan lada hitam.
  • Biarkan mereneh sehingga lidah lembu menyerap stok renehan.



Cara-cara Penyediaan Kentang Lenyek :

  • Rebuskan kentang dan saderi sehingga kentang empuk dan toskan.
  • Kemdudian, lenyekkan bahan tersebut sehingga lembut dan halus.
  • Perasakan bersama garam dan lada.



Cara-cara Penyediaan Fennel :

  • Rebuskan fennel bersama stok ayam untuk beberapa minit dan toskan untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment