Tuesday, December 13, 2011

Ceviche Udang Getak Bersama Toast Cocoa - Zamir


Bahan-bahan Ceviche Getak :
  • 3 ekor Udang Ketak
  • 1½ biji Cili (dipotong dadu kecil)
  • ¾ biji Bawang Merah (dipotong dadu kecil)
  • 2 biji Limau Nipis (jusnya)
  • 1 sudu kecil Halia (diparut)
  • 2 sudu besar Timun Jepun (dipotong dadu kecil)
  • 2 sudu besar Biji Buah Delima
  • 1 sudu kecil Daun Selasih (dimayang halus)
  • Garam dan Lada

Bahan-bahan Cocoa Toast :
  • 1 sudu besar Serbuk Koko
  • 125ml Mentega
  • 3 ulas Bawang Putih (ditumbak sekali)
  • 1 sudu kecil serbuk Cili Kasar
  • 50ml Minyak Neuvida
  • Garam
  • Lada
  • 4 hiris Roti Wholemeal

Bahan-bahan Vinaigrelle Coklat Putih :
  • 3 sudu besar Coklat Putih (cair)
  • 9 sudu besar Minyak Neuvida
  • ½ biji Limau Nipis (jusnya)
  • 1 sudu kecil Daun Selasih (dimayang halus)
  • Garam dan Lada


Cara-cara Penyediaan Ceviche Getak :
  • Masak udang getak selama 1 minit dalam air mendidih supaya senang dikeluarkan daripada kulitnya.
  • Keluarkan udang getak daripada air tadi, asingkan isi daripada kulitnya dan potong dadu.
  • Perapkan udang tadi bersama halia dan jus limau nipis selama 25-30 minit.
  • Setelah itu msukkan cili, bawang merah, daun selasih, timun jepun, buah delima, garam dan lada dan selelah 5 minit boleh dihidang.

Cara-cara Penyediaan Cocoa Toast :
  • Panaskan roti selama 7 minit dalam ketuhar pada suhu 180C.
  • Sambil itu, masukkan bahan ke dalam periuk dan panaskan sehingga kesemua mentega cair.
  • Kemudian, sapukan mentega koko tadi di atas roti dan bakar semula di dalam ketuhar selama 7 minit pada suhu 180C.

Cara-cara Penyediaan Vinaigrelle Coklat Putih :
  • Masukkan semua bahan ke dalam sebuah mengkuk dan pukul sehingga sebati.

No comments:

Post a Comment