Wednesday, December 14, 2011

Kuih Cara Berlauk


Bahan-bahan :
3 sb rempah kari
2 ulas bawang putih
5 biji bawang kecil 1 inci halia dan garam secukup rasa
100 gm udang kering
Bahan hiasannya:-
Daun sup dan bawang
lada merah secukupnya
Daun sup dan bawang di racik halus,lada merah dipotong serong nipis-nipis
Bahan Adunanya:-
500 gm tepung gandum
1/2 tin susu cair Ideal
2 tin air masak sejuk
1 biji telur gred A
1 sk perwarna kuning
Garam secukup rasa


Cara-cara :


Blender bawang putih,merah,halia dan rempah kari hingga halus dan blender udang kering sekadar hancur aje berasingan.
Panaskan kuali masukan minyak sesenduk dan tumis bahan blender hingga naik bau air kacau selalu bila hampir kering letakan garam dan kacau hingga kering,ketepikan
Masukan dlm blender susu cair,telur.garam,tepung,perwarna kuning dan tambahkan 1 tin air masak sejuk blender hingga halus kalau pekat tambah air sikit-sikit dulu adunan tidak terlalu pekat dan cair sedang saja.
Panaskan acuan kuih cara diatas dapur dengan api kecil bila dah panas sapukan minyak dalam acuan dan tuangkan adunan tepung ditengah dan letakan sepotong lada merah dan taburkan daun bawang dan sup tutup acuan dan biarkan dalam masa 3-4 minit atau pun cukup masak.Angkat dan sedia di makan. Kalau nak bwt yg brinti pon boleh,tambahkn daging cincang atu pe jer ssuke hati.

No comments:

Post a Comment