Saturday, December 31, 2011

Belut Ala-ala Unagi - Zamir


Bahan-bahan Belut dan Sos :
  • 1 ekor Belut
  • 1 sudu besar Sos Hitam
  • 1 sudu besar Kicap Masin
  • 1 sudu besar Kicap Manis
  • 1 sudu besar Halia (dicincang)
  • 2 ulas Bawang Putih (dicincang)

Bahan-bahan Cendawan Shitake Goreng :
  • 7 batang Cendawan Shitake (dihirs nipis)
  • 1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
  • ½ biji Cili (dicincang)
  • 1 sudu kecil Daun Ketumbar (dimayang)
  • 1 sudu kecil Kicap Masin
  • 1 sudu kecil Kicap Manis
  • 1 sudu besar Minyak Neuvida

Bahan-bahan Jeruk Halia :
  • 6 hirisan Halia (dihiris)
  • 50ml Cuka
  • 150ml Air
  • 3 sudu besar Gula

Cara-cara Penyediaan Belut dan Sos :
  • Perapkan belut dengan sos hitam, kicap masin, kicap manis, halia dan bawang putih selama 3 minit.
  • Kemudian, masukkan belut bersama bahan perapan kedalam ketuhar selama 7 minit pada suhu 150C.
  • Setelah itu, kelurkan dari ketuhar dan masukkan ikan belut tadi kedalam kuali yang panas selama 1 minit atau sehingga bahan perapan sudah pekat.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Cendawan Shitake Goreng :
  • Panaskan minyak dan masukkan cili dan bawang putih dan tumis selama 2 minit.
  • Masukkan cendawan, kicap masin dan kicap manis, dan masak selama 3 minit.
  • Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan tutup api.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Jeruk Halia :
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak selama 30 minit.
  • Ketepikan untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment