Tuesday, December 20, 2011

Ragout Lidah & Cendawan Campuran - Ezani


Bahan-bahan Ragout :

  • 100gm Lidah Lembu (dibuang kulit, dipotong dadu)
  • Tepung Gandum
  • ½ cawan Cendawan Butang (dihiris)
  • ½ cawan Cendawan Shitake (dihiris)
  • ½ cawan Cendawan Shineji (dibuang akar)
  • 1 biji Bawang Kuning (dihiris panjang)
  • 3 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 1 sudu besar Daun ‘Thyme’
  • 100gm Lidah
  • Garam dan Lada Hitam
  • Tepung Gandum



Bahan-bahan Pasta dan Gremolatu :

  • ½ sudu kecil Kulit Lemon
  • ¼ sudu kecil Bawang Putih
  • 200gm Pasta ‘Spiral’



Cara-cara Penyediaan Ragout :

  • Salutkan lidah dengan tepung, garam dan lada hitam.
  • Panaskan kuali leper dahulu, kemudian masukkan minyak dan gorengkan lidah lembu sehingga keperangan. Angkat dan letakkan ke dalam mangkuk dan ketepikan.
  • Panaskan kuali leper dan masukkan minyak dan bawang kuning, bawang putih dan herba ‘thyme’.
  • Kemudian, masukkan lidah yang telah digoreng tadi dan cendawan butang, cendawan ‘shitake’ dan cendawan ‘shineji’.
  • Masukkan sedikit air supaya tidak melekat dan didihkan sebentar.
  • Campurkan 1 sudu besar tepung gandum dan sedikit air. Kemudian, masukkan kedalam kuali tadi dan masak sehingga pekat.
  • Perasakan bersama lada hitam dan garam.



Cara-cara Penyediaan Pasta dan Gremolatu :

  • Masak pasta didalam air yang mendidih. Toskan pasta dan gaul dengan minyak.
  • Hidangkan pasta di atas pinggan hidangan dengan ‘regout’ dan taburkan sedikit ‘gramolata’.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment