Saturday, December 31, 2011

Belut Lam Mee - Danial


Bahan-bahan Belut :
  • 1 ekor Belut (dipotong 3cm)
  • 500ml Air
  • 6 inci Halia Muda (dipotong 2)
  • ‘Leek’ (dipotong kecil)
  • Tepung
  • Air Limau

Bahan-bahan Sup Belut :
  • 4 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
  • 4 biji Bawang Merah Kecil (dihiris halus)
  • 3 inci Halia Muda
  • 100ml Air Rebusan Belut
  • 1 sudu kecil Serbuk 5 sekawan
  • 2 sudu besar Sos Tiram
  • 1 batang Lobak Merah Kecil (dipotong 2)
  • 1 batang Cili Merah (dihiris halus)
  • Secukup rasa Minyak Bijan
  • Secukup Rasa Lada Sulah
  • Secukup Rasa Garam

Bahan-bahan Maggi :
  • 100gm Mee Maggi
  • 2 biji Bawang Putih (dipotong dadu)
  • 2 biji Bawang Merah Kecil (dipotong dadu)
  • 1 biji Tomato (dipotong dadu)
  • Secukup Rasa Garam

Cara-cara Penyediaan Belut :
  • Didihkan air di dalam periuk dan masukkan batang ‘leek’, halia.
  • Sementara itu, potongkan belut sepanjang 3 cm dan basuh bersama tepung dan air limau sehingga hilang lender dan bau.
  • Lepas itu masukkan ia ke dalam periuk tadi dan rebus sehingga belut masak.
  • Selepas belut itu masak toskan belut itu dan simpan air rebusan itu untuk digunakan bagi penyediaan belut Lam Mee.

Cara-cara Penyediaan Sup Belut :
  • Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang putih bersama halia dan bawang merah kecil.
  • Tumiskan sehingga naik bau kemudian masukkan air rebusan belut tadi diikuti dengan serbuk 5 sekawan dan sos tiram.
  • Kacau semua bahan-bahan itu kemudian masukkan sayur-sayuran seperti loabk merah dan cili merah.
  • Rebus ramuan-ramuan itu selama 5 minit kemudian masukkan belut.
  • Akhir sekali, masukkan 3 titik minyak bijan bersama garam dan lada sulah secukup rasa.

Cara-cara Penyediaan Maggi :
  • Rebuskan mee maggi kemudian panaskan kuali dengan sedikit minyak.
  • Kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah kecil dan tomato.
  • Kemudian, tapiskan Mee Maggi kemudian masukkan ia kedalam bahan tumisan.
  • Kacau sehingga sebati kemudian masukkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment