Wednesday, December 14, 2011

Ravioli Udang dan Sos Tomato Basil - Kumpulan Biru


Bahan-bahan Doh Pasta :
  • 440gm Tepung Gandum
  • 4 biji Telur
  • ½ sudu teh Garam
  • 4 sudu besar Minyak Neuvida

Bahan-bahan Ravioli Udang :
  • 15 ekor Udang (dicincang lumat)
  • 10 ekor Udang (dicincang kasar)
  • 8 ekor Udang (dibuang kulit, ekor, kepala dan dibersihkan)
  • 10 batang Chives (dihiris halus)
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 3 sudu Krim
  • Garam dan Lada

Bahan-bahan Sos Tomato Basil :
  • Satu biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 4 ulas Bawang Putih (dihiris nipis)
  • 1 tin Tomato (dicincang)
  • 4 sudu besar Minyak Neuvida
  • Satu genggam Daun Selasih
  • Garam dan Lada
  • 4 sudu besar Air

Bahan-bahan Minyak Udang :
  • Tnimming Kulit Udang dan Kepala
  • Minyak Neuvida
  • Sedikit Paprika

Cara-cara Penyediaan Doh Pasta :
  • Masukkan semua bahan dan putarkan/campurkan sehingga menyerupai serbuk roti. Kemudian sambung putar/campur sehingga ia sebati dan tergumpal seperti bola kecil.
  • Keluarkan, tutup dengan lapisan plastik dan biar ia rehat seketika (minimum masa 15 minit).
  • Masak dalam air rebusan panas : 1-3 minit, campur garam 1 sudu teh dalam air.
  • Tuangkan tepung di atas kaunter dapur atau dalam mangkuk besar, kemudian buat lubang di tengah tepung dan masukkan bahan-bahan lain di dalam.
  • Kemudian secara perlahan, tarik dan gaul tepung mulai dari bahagian luar. Gaul hingga sebati.
  • Uli tepung selama 10 minit atau sehingga semua bahan rata dan adunan kelihatan licin. Cuba picit tepung dan jika ia melantun semula, ianya sudah siap untuk dibiarkan rehat seketika (minimum masa 15 minit).
  • Masak dalam air rebusan : 1-3 minit, campur 1 sudu teh garam dalam air.

Cara-cara Penyediaan Ravioli Udang :
  • Udang yang dicincang kasar dan lumat digaul sekali dengan chives, krim, bawang putih, garam dan lada. Gaul hingga sebati.
  • Kemudian ambil pasta doh dan bentukkan segi empat dan isikan dengan isi udang tadi. Seal ravidi dengan sedikit telur putih.
  • Udang yang telah dibersihkan diperap dengan kepingan cili, lada, garam dan sedikit serbuk paprika. Perap selama 30 minit dan grill hingga masak.


Cara-cara Penyediaan Sos Tomato Basil :
  • Panaskan minyak neuvida dan tumis bawang merah dan bawang putih selama 2 minit atau sehingga naik bau.
  • Masukkan tomato cincang dan air dan reneh selama 20-30 minit.
  • Masukkan daun selasih dan tambahkan garam dan lada secukup rasa.

Cara-cara Penyediaan Minyak Udang :
  • Bersihkan tnimming udang dan goreng bersama Minyak Neuvida sehingga minyak menjadi oven dan tambahkan sedikit paprika.
  • Tapis dan gunakan untuk hiasan.

Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Felix, Ary Malik, Imelda, Ezani, Brian

No comments:

Post a Comment