Tuesday, December 13, 2011

Ketak-ketak 3 Masam dan Kustard Coklat Pisang - Imelda


Bahan-bahan 3 Sos Masam :
  • 2 ekor Udang ketak (rendam dengan limau nipis 10 minit)
  • 1 biji Tomato Segar
  • 3 biji Limau Nipis
  • 1 biji Limau Gedang
  • Minyak
  • 3 ulas Bawang Putih
  • Lada Hitam
  • 2 sudu Susu
  • Mentega

Bahan-bahan Kustard Coklat Pisang :
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1 gelas Susu
  • 2 sudu Makan Serbuk Koko
  • 2 sudu makan Gula
  • Pisang dan Coklat Putih

Cara-cara Penyediaan 3 Sos Masam :
  • Udang direndam dengan air limau nipis hingga hilang bau hanyir udang.
  • Kemudian tapis dan belah dau. Bersihkan bahagian kepala udang.
  • Ratakan dengan sedikit garam dan grill dengan butter dan garlic hingga masak.
  • Alihkan udang dan tumis setengah biji tomato bersama minyak udang dan bawang tadi hingga lembut.
  • Kisarkan separuh tomato dan sedikit minyak dan tambahkan tomato yang di tumis tadi. Kisar hingga sebati. Tambahkan perisa secukup rasa.
  • Perahkan jus limau gedang dan pukul dengan minyak dan tambahkan perisa dan sedikit lada dan gula.
  • Parahkan jus limau nipis dan pukul dengan sedikit minyak dan pukul hingga sebati dan tambahkan perisa.

Cara-cara Penyediaan Kustard Coklat Pisang :
  • Pukul telur dengan gula hingga sebati.
  • Masukkan serbuk koko dan susu dan pukul hingga sebati.
  • Potong pisang dan masukkan di dalam rendian.
  • Tuang campuran bahan tadi dan kukus hingga masak.
  • Bila sudah masak parutkan sedikat coklat putih dan hidang.

No comments:

Post a Comment