Wednesday, December 7, 2011

Hinava - Wahidan


Bahan-bahan :
  • Ikan Tengiri (dipotong dadu)
  • Bawang Besar (dipotong dadu kecil)
  • Bawang Merah Kecil (dipotong dadu kecil)
  • Bawang Putih (dipotong dadu kecil)
  • Timun (dipotong dadu kecil)
  • Cili Merah (dipotong dadu kecil)
  • Cili Hijau (dipotong dadu kecil)
  • Cili Padi (dipotong dadu kecil)
  • Daun Ketumbar (dipotong dadu kecil)
  • Bunga Kantan (dipotong dadu kecil)
  • Jus Limau Nipis
  • Maggi Cukup Rasa

Cara-cara :
  • Masakkan ikan tenggiri bersama jus limau nipis. Keluarkan ia dan iarkan ia sejuk selama 25 minit.
  • Campurkan sayur yang telah dipotong dadu tadi dan perasakan ia bersama garam,lada hitam serta Maggi Cukup Rasa
  • Gaul sehingga sebati dan masukkan pula isi ikan tadi dan hidangkan.

Susunan Hidangan :
  • Susun Hinava di atas pinggan hidangan.
  • Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment