Saturday, December 31, 2011

Salad Belut Dengan Karamel Gula Melaka - Ezani


Bahan-bahan Sos Karamel Gula Melaka :
  • 2 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
  • 3 cm Halia (ditumbuk kasar)
  • 1 batang Serai (dititik)
  • 3 batang Daun Ketumbar
  • 1 batang Cili Merah (dipotong kasar)
  • Sebiji Bunga Lawang
  • 1 sudu kecil Udang Kering
  • 1 cawan Air
  • 4 sudu besar Gula Melaka (diparut)
  • 1 biji Jus Limau Nipis
  • Minyak Masak

Bahan-bahan Belut :
  • Belut
  • Jus Limau Nipis
  • Garam
  • Minyak
  • Sos Karamel

Bahan-bahan Salad :
  • ½ biji Timun Jepun
  • 4 biji Tomato Ceri Merah
  • 4 biji Tomato Ceri Kuning
  • 1 ikat Daun Ketumbar
  • Sehelai Daun Limau Parut (diracik halus)
  • 1 batang Daun Bawang
  • Sos Karamel

Cara-cara Penyediaan Sos Karamel Gula Melaka :
  • Tumiskan bahan-bahan sehingga naik bau dan tambahkan air, gula melaka dan jus limau.
  • Gaul sehingga rata dan biarkan mendidih sehingga sos pekat dan tapiskan.

Cara-cara Penyediaan Belut :
  • Perapkan belut dengan sedikit jus limau nipis dan garam. Kemudian, sapukan sedikit minyak pada belut.
  • Selepas itu, gorengkan di dalam kuali leper dengan api yang sederhana.
  • Bila ianya masak, tuangkan sedikit sos karamel dan ratakan pada belut.

Cara-cara Penyediaan Salad :
  • Campurkan semua bahan-bahan salad dan gaulkan dengan sos karamel.
  • Ketepikan untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment