Saturday, December 31, 2011

Tempura Belut Bersama Sup Lobak - Amita


Bahan-bahan Tempura Belut :
  • 1 ekor Belut
  • 1 sudu kecil Kicap Manis
  • ½ sudu kecil Garam
  • ½ sudu Serbuk Lada Hitam
  • 1 biji Telur (dipukul)
  • 50gm Tepung Gandum
  • ½ cawan Minyak
  • 2 sudu besar ‘Mayonnaise’

Bahan-bahan Sup Lobak :
  • ½ batang Lobak Putih (dipotong menjadi dadu sederhana)
  • ½ batang Lobak Merah
  • ¼ cawan Ikan Bilis
  • 3 cawan Air
  • 3cm panjang Halia (dihiris)
  • 4 biji Bawang Putih (diketuk)
  • 1 sudu besar Minyak
  • Secukup Rasa Garam

Cara-cara Penyediaan Tempura Belut :
  • Perapkan belut yang dipotong dengan kicap manis, garam, serbuk lada hitam.
  • Celup belut di dalam tepung, diikuti dengan telur dan kembali kepada tepung.
  • Panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan belut dan masak sehingga ranggup dan kekuningan.
  • Masukkan ‘mayonnaise’ ke dalam ‘piping’ beg dan paipkan jaluran ‘mayonnaise’ di atas tempura.

Cara-cara Penyediaan Sup Lobak :
  • Rebuskan lobak putih, lobak merah, ikan bilis, air, halia dan bawang putih sehingga semua rasa daripada bahan-bahan terserap dalam sup dan lobak menjadi lembut. Perasakan ia dengan garam mengikut citarasa sendiri.
  • Sementara itu, gorengkan hirisan halia dan bawang putih sehingga kekuningan.
  • Letakkan halia dan bawang putih di atas sup.

No comments:

Post a Comment