Tuesday, December 13, 2011

Manisan Labu dan Badam Ala Gulab Jamun - Ezani


Bahan-bahan 'Dumpling' :
  • Labu (direbus hingga masak dan dilenyek serta ditapis, ambil purinya)
  • Badam (dipanggang dan dikisar)
  • Tepung Gandum
  • Telur
  • Mentega cair
  • Air
  • Gula
  • Garam

Bahan-bahan Sirap dan Krim :
  • Gula
  • Air
  • Buah Pelaga
  • Air Mawar
  • Krim
  • Icing Segar

Cara-cara Penyediaan 'Dumpling' :
  • Gaulkan semua bahan hingga sebati hingga menjadi dough.
  • Bulat-bulatkan dengan sudu dan goreng dalam minyak hingga keemasan.

Cara-cara Penyediaan Sirap dan Krim :
  • Masak sehingga warna keemasan (caramelised).
  • Tambahkan sedikit air untuk cairkan caramel.
  • Letakkan buah pelaga yang dipecahkan dan masak sirap hingga kepekatan. Tambahkan sedikit air mawar.
  • Masukkan dumpling ke dalam sirap dan biarkan.
  • Untuk krim air mawar, putar krim hingga soft peak, tambahkan icing segar sedikit, titiskan sedikit air mawar.

No comments:

Post a Comment