Thursday, September 30, 2010

Tiramisu Cake


bahan A untuk jejari span:
(a)4 kuning telur
60g gula halus
100g tepung gandum
(b)60g gula halus
4 putih telur

caranya:
-pukul kuning telur dengan gula hingga kembang.campurkan tepung dan pukul
-dlm bekas lain pukul putih telur dengan gula hingga kembang
campurkan adunan (a) dan (b) dan gaul perlahan
-isi adunan yg telah di campur tadi kedalam piping bag menggunakan nozzle A dan pipe out memanjang2 3 inci setiap 1.buat sehingga habis.
-sebelum di bakar,taburkan sedikit icing sugar dan bakar pada 200'C selama 10 minit
-klu malas mo buat jejari span ni,bole jgk d beli d kedai kek yg sda siap sedia..

bahan B untuk lapisan cream:
1/2 cup double cream(pukul hingga kembang)
500g cream cheese
60g gula
2 biji kuning telur

caranya:
-pukul cream cheese,gula kuning telur.
-kemudian campurkan dauble cream gaulkan..

bahan C untuk coffee syrup
1/2 cawan air panas
3 sd mkn gula
2 sd teh nescafe @ kopi

caranya
-kesemua bhn di campurkan

cara membuat tiramisu
-celupkan jejari span kedalam coffee syrup dan susun bahagian lapisan bawah.
-kemudian tuangkan separuh bahan B(adunan cheese cream)d atas lapisan jejari tadi.
-ulangi dgn mencelup jejari span dan susun.buat proses yang sama sehingga habis.pastikan adunan habis dengan lapisan cream cheese di atas.
-akhir sekali taburkan serbuk koko sebagai hiasan,gunakan serbuk koko vochelle untuk tiramisu yg sedap.

p/s:gunakan loyang yg di khas kan untuk cheese cake sbb cake ni x bole d terbalikan.selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment