Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Thursday, September 30, 2010
Tiramisu Cake
bahan A untuk jejari span:
(a)4 kuning telur
60g gula halus
100g tepung gandum
(b)60g gula halus
4 putih telur
caranya:
-pukul kuning telur dengan gula hingga kembang.campurkan tepung dan pukul
-dlm bekas lain pukul putih telur dengan gula hingga kembang
campurkan adunan (a) dan (b) dan gaul perlahan
-isi adunan yg telah di campur tadi kedalam piping bag menggunakan nozzle A dan pipe out memanjang2 3 inci setiap 1.buat sehingga habis.
-sebelum di bakar,taburkan sedikit icing sugar dan bakar pada 200'C selama 10 minit
-klu malas mo buat jejari span ni,bole jgk d beli d kedai kek yg sda siap sedia..
bahan B untuk lapisan cream:
1/2 cup double cream(pukul hingga kembang)
500g cream cheese
60g gula
2 biji kuning telur
caranya:
-pukul cream cheese,gula kuning telur.
-kemudian campurkan dauble cream gaulkan..
bahan C untuk coffee syrup
1/2 cawan air panas
3 sd mkn gula
2 sd teh nescafe @ kopi
caranya
-kesemua bhn di campurkan
cara membuat tiramisu
-celupkan jejari span kedalam coffee syrup dan susun bahagian lapisan bawah.
-kemudian tuangkan separuh bahan B(adunan cheese cream)d atas lapisan jejari tadi.
-ulangi dgn mencelup jejari span dan susun.buat proses yang sama sehingga habis.pastikan adunan habis dengan lapisan cream cheese di atas.
-akhir sekali taburkan serbuk koko sebagai hiasan,gunakan serbuk koko vochelle untuk tiramisu yg sedap.
p/s:gunakan loyang yg di khas kan untuk cheese cake sbb cake ni x bole d terbalikan.selamat mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment