Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Friday, September 17, 2010
Makaroni Bakar
Bahan-bahan :
masak sebungkus macaroni, sedikit kenyal
2-3 mangkuk keju Cheddar, parut kasar
1 cawan daging/ayam cincang di rebus atau udang - biar mentah)
1½ cawan susu penuh krim
1 cawan kobis bunga, potong kecil
¼ cawan daun saderi/daun sup, dicincang
1 sudu makan daun bawang, dicincang
2 senduk mentega
Garam, gula dan lada hitam, secukup rasa
Cara-cara :
Panaskan ketuhar pada 150°C.
Lengserkan bekas/dulang pembakar dengan mentega
campurkan semua bahan lain kecuali keju dan separuh drpd. susu, gaul rata
Letakkan satu lapisan campuran makaroni dalam bekas pembakar
Letakkan pula satu lapisan keju parut
Ulang proses, selang seli
Curahkan susu pada lapisan terakhir
Taburkan sedikit garam & lada hitam di atas
Boleh taburkan lagi keju di atas sekali
Bakar selama 30 minit/sehingga masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment