Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Saturday, September 18, 2010
Blueberry Muffin
bahan2:
* 170 g mentega
* 160 g gula kastor
* 4 biji telur gred A
* 350 g tepung gandum
* 20 g baking powder
* 1 camca teh esen vanilla
* Blueberry filling secukupnya
* Muffin cup secukupnya (kurang lebih 24 biji)
* 160 ml susu segar (susu cair pun boleh...)
Cara-cara :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu per satu dan juga esen vanilla, sambil terus memukul hingga adunan menjadi putih.
2. Gaul tepung bersama baking powder dan ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan mentega berselang-seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.
3. Sudukan adunan ke dalam muffin cup, jangan penuh. Isikan sedikit blueberry filling dan tambah adunan muffin diatasnya. Anggaran 3/4 penuh. Tabur dgn sedikit badam keping dan susun dalam dulang pembakar.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 - 25 minit. Bergantung pada keadaan oven masing-masing.
5. Keluarkan dan sejukkan. Nak makan masa hangat-hangat tu pun boleh juga.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment