Saturday, September 18, 2010

Kuah Kacang Daging


bahan2:

500 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
1 kg kacang tumbuk
4 biji bawang besar (blend)
1 ulas bwg putih (x taruh pn x pe)
3 inci halia (separuh blend,separuh ketuk)
10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu x rasa dan bau kuahnya x naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)
5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)
lengkuas sikit aje (klu x ada pn x pe)
3 keping asam keping
11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)
gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)
garam secukup rasa
serbukperisa
air
minyak utk menumis

Cara-cara :

masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis smpi garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..
rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacng biasa sbb penggunaan serai yg banyak,tambahan daging dan garamgula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.
kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..

No comments:

Post a Comment