Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Friday, September 17, 2010
Telur Japloque
Bahan-bahan & Cara-cara :
1. blend bersama:8-10 tangkai cili kering yg telah direndam seketika (boleh lebih jika suka pedas²), 1 biji bawang besar, 1 biji tomato
2. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan yg diblend td. Masukkan 2 sudu bsr gula, 2 sudu kecil garam, 2 sudu bsr pes asam jawa adabi. Tumis hingga pecah minyak. Kacau sebati.. tambah sdikit air dan suaikan rasa.. means kalau sambal tlalu kering, tambah ler air..
3. Kemudian pecahkan 3 biji telur ayam dalam sambal yg tgh mengelegak tu. biarkan seketika seblum kacau, ada org kacau trus... tp saya suka biarkan jer dulu, takmo rosakkan kuning telurnya... Biarkan telur masak seketika, setelah sambal pecah minyak.... bolehlah ditutup apinya... siap dihidang....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment