Saturday, September 18, 2010

Blackpepper Chicken


bahan A

6 ketul chicken wings (gna dada ayam pun bole)
3 sd mkn tepung jagung
secubit garam
secubit lada putih

bahan B (untuk kuah)

1 biji bwg besar (belah 4)
2 cm halia (hiris)
1 biji lada bengala hijau (yg merah pun bole jgk)
1 btg lobak ( di potong panjang2)
1 sd mkn lada hitam (di tumbuk halus)
2 sd mkn sos tiram
1 sd teh gula
sedikit minyak bijan
sedikit kicap
secubit grm (klu x ltk garam pun bole sbb sos tiram da masin)
200 ml air
2 sd teh tepung jagung (tambah 2 sd teh air untuk mencairknya)

caranya :

-campurkan kesemua bhn A dan goreng kering.alihkan dr kuali.
-menggunakn minyak yg sikit ,tumis bahan B bwg besar,halia dan lada bengala.
-kemudian masukan lobak dan kacau,masukn sos tiram,kicap lada hitam,minyak bijan,gula dan garam.
-tuangkan air biarkan selama 5 minit kemudian letakan tepung jagung yg tlh d bancuh dgn sedikit air.campurkn sehingga kuah pekat.
-akhir sekali masukan ayam yg tlh d goreng td..taburkan sedikit biji bijan klu suka..Asiap untuk di hidangkan

No comments:

Post a Comment