Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Saturday, September 18, 2010
Blackpepper Chicken
bahan A
6 ketul chicken wings (gna dada ayam pun bole)
3 sd mkn tepung jagung
secubit garam
secubit lada putih
bahan B (untuk kuah)
1 biji bwg besar (belah 4)
2 cm halia (hiris)
1 biji lada bengala hijau (yg merah pun bole jgk)
1 btg lobak ( di potong panjang2)
1 sd mkn lada hitam (di tumbuk halus)
2 sd mkn sos tiram
1 sd teh gula
sedikit minyak bijan
sedikit kicap
secubit grm (klu x ltk garam pun bole sbb sos tiram da masin)
200 ml air
2 sd teh tepung jagung (tambah 2 sd teh air untuk mencairknya)
caranya :
-campurkan kesemua bhn A dan goreng kering.alihkan dr kuali.
-menggunakn minyak yg sikit ,tumis bahan B bwg besar,halia dan lada bengala.
-kemudian masukan lobak dan kacau,masukn sos tiram,kicap lada hitam,minyak bijan,gula dan garam.
-tuangkan air biarkan selama 5 minit kemudian letakan tepung jagung yg tlh d bancuh dgn sedikit air.campurkn sehingga kuah pekat.
-akhir sekali masukan ayam yg tlh d goreng td..taburkan sedikit biji bijan klu suka..Asiap untuk di hidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment