Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Monday, September 27, 2010
Deep Fried Yam Puff
Bahan-bahan :
1 kg keladi dibuang kilit dan di potong dadu
2 sd mkn gula
1 sd teh garam
1 sd teh serbuk perasa
3 sd mkn tepung sagu
secubit rempah kuih (xda pun xpa)
2 sd mkn minyak jagung (minyak masak pun bole)
minyak untuk mengoreng
inti:
2 sd mkn minyak
4 ulas bwg putih,di cincang
4 kuntum cendawan,direndam dan di potong dadu kecil(semua jns cendawan bole d gnakan)
20 ekor udang basah,di potong dadu kecil
180g dada ayam,di potong dadu kecil.
30g kacang pis
1 sd teh gula
1/2 sd teh garam
1 sd teh kicap cair
1 sd teh sos tiram
1/2 sd teh serbuk perasa
4 sd mkn air
1/2 sd mkn tepung jagung
sedikit daun ketumbar di cincang
sedikit daun bawang di cincang
Cara-cara :
- untuk inti,panaskan minyak,tumis bawang hingga wangi.
- masukan cendawan dan kacau.masukan udang dan ayam dan goreng selama seminit.
- masukan kacang pis dan bahan2 sos campurkan sekali dan letakan kedalam.kemudian masukan daun ketumbar dan daun bawang
- angkat dan sejukan..
- kukus keladi selama 30 minit sehingga empuk.lecek ketika masih panas spy tidak berketul
- masukan gula,garam,serbuk perasa,tepung sagu,rempah kuih dan minyak jagung dan uli hingga sebati. bulat2kan sebesar bola golf.
- dgn tangan bertepung sikit,leperkan dan letakan sedikit inti di tengahnya.tutupkan kulitnya dengan di sapu sedikit air d tepinya.
- goreng dalam minyak yang banyak sehingga kuning keemasan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment