Friday, September 17, 2010

Bihun Goreng Tomyam


Bahan2 :

1 bgks/400gm mihun } direndam hingga lembut & toskan
300gm udang
200gm isi ayam
200gm sotong
5 ulas bwg merah } ditumbuk lumat
3 ulas bwg putih } diketuk je
2 btg serai } dititik
2 kiub perencah tom yam (sebarang brand)
4-5 biji cili padi (kalo suka pedas le) } diketuk
1 biji telur
3-4 helai daun limau purut
1 biji tomato & hirisan carrot secukupnya (kalo nak tmbh sayur ikut selera korang pun boleh)
1 mangkuk air (kalo guna air stok ayam or udang lg sedap)
garam secukup rasa
cili potong & daun sup utk hiasan
sedikit minyak utk menumis

cara masak :

panaskn minyak, tumis bwg putih & serai hingga wangi. Masukkn isi ayam, goreng smpai ayam hampir masak, masuk bwg merah & kiub perencah tom yam & goreng smpai pecah minyak. masukkn udang & sotong, goreng sekejap, masuk telur. goreng sekejap lg, masukkn air or stok, daun limau purut, cili padi, sayur2an & garam secukup rasa. bila sayur dah hampir masak, masukkn mihun & goreng smpai semua bhn mesra & sebati.
dah siap...hias ikut kreativiti korang sendiri. nak lg sedap hidang dgn cili kicap...

No comments:

Post a Comment