Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Saturday, September 18, 2010
Ketam Masak Cili
Bahan-bahan:
a) 1 kg ketam – buang perisainya, bersihkan dan potong 2
b) 1 batang serai
c) 10 bawang merah (kecil)
d) 6 ulas bawang putih
e) 2 cm halia
f) 2 cm kunyit
g) 3 cm lengkuas
h) 2 cm belacan
i) 15 cili kering
j) 2 sudu makan asam jawa – campurkan dengan ½ cawan air dan tapis
k) Garam dan gula secukup rasa
l) ½ cawan minyak masak
Cara penyediaan:
1. Tumbuk/kisar bahan (b) hingga (i) bersama-sama.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yamg telah ditumbuk/kisar hingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
4. Masukkan ½ cawan air dan biarkan mereneh.
5. Masukkan ketam dan gaul rata dengan bahan-bahan dalam kuali. Biarkan hingga ketam masak. Kuahnya akan menjadi sedikit kering.
6. Hidangkan bersama nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment