Saturday, September 18, 2010

Ketam Masak Cili


Bahan-bahan:

a) 1 kg ketam – buang perisainya, bersihkan dan potong 2
b) 1 batang serai
c) 10 bawang merah (kecil)
d) 6 ulas bawang putih
e) 2 cm halia
f) 2 cm kunyit
g) 3 cm lengkuas
h) 2 cm belacan
i) 15 cili kering
j) 2 sudu makan asam jawa – campurkan dengan ½ cawan air dan tapis
k) Garam dan gula secukup rasa
l) ½ cawan minyak masak


Cara penyediaan:

1. Tumbuk/kisar bahan (b) hingga (i) bersama-sama.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yamg telah ditumbuk/kisar hingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
4. Masukkan ½ cawan air dan biarkan mereneh.
5. Masukkan ketam dan gaul rata dengan bahan-bahan dalam kuali. Biarkan hingga ketam masak. Kuahnya akan menjadi sedikit kering.
6. Hidangkan bersama nasi.

No comments:

Post a Comment