Saturday, September 18, 2010

Pulut Inti Manis


Bahan-bahan Pulut :
3 cawan pulut [basuh dan rendamkan]
4 cawan santan
sedikit garam
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus selama 30 minit.

Bahan-bahan Inti Manis :
1/2 biji kelapa muda [parut]
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
2 helai daun pandan [simpulkan]
Masukkan semua bahan dalam kuali [kalau boleh..gunakan kuali non-stik] dan masakkan sehingga inti agak kering.

Daun Pisang [untuk bungkus pulut]

Cara-cara :
1. Bersihkan daun pisang dan potong mengikut keperluan.
2. Ambil pulut dan letakkan atas daun pisang.
3. Ambil inti kelapa manis dan letakkan atas pulut.
4. Bungkuskan pulut saperti bungkus nasi lemak.

No comments:

Post a Comment