Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Monday, September 6, 2010
Putu Buluh
Bahan-Bahannya :
260gm tepung beras direndang
1/3 cawan air
1 camca garam
1½ cawan kelapa parut
1 cawan gula merah
Cara Menyediakan :
Renjiskan sedikit garam ke atas tepung.
Gaulkan hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan 1 cawan kelapa parut dan gaulkan hingga rata.
Secara berselang-seli sudukan 2 camca kelapa yang selebihnya dan campurkan putu ke dalam satu batang buluh, bergaris pusat 8cm.Isikan kesemuanya hingga habis.
Jika tidak terdapat buluh. Isikan campuran putu ke dalam sebuah acuan bulat yang dialaskan dengan kelapa yang selebihnya.Kukus selama 10 minit, atau hingga masak.
Hidangkan panas-panas dengan gula merah.
selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment