Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Saturday, September 18, 2010
Kek Optima Marbel
Bahan-bahanya:-
7 biji telur ayam
1 cawan minyak jagung/ minyak masak biasa pun boleh
1 sudu besar overlett
1 peket tepung optima 500g( warna putih)
1 tutup air esen vanilla
serbuk koko dan perwarna makanan kuning
Cara-caranya:-
-masukkan tepung optima +telur+overlett dan putar/pukul hingga kembang-jangan risau campurkan saja ..
-setelah kembang masukan minyak masak+ air sen vanilal dan putar lagi..
-lepas tu adunan dibahagi 2, satu bahagian letak serbuk koko , dan satu bahagian lg letak warna kuning.
- sapukan cikit loyang dengan minyak dan masukkan adunan koko dulu kemdian baru adunan kuning berselang seli sehingga habis.
bakar adunan sehingga masak.
p/s : klu boleh gunakan loyang bulat yg boleh dibuka dibawahnya dengan ketinggian . diemeter 24cm, kerana kek ini kan naik semasa pembakara .jika guna loyang yg rendah dikhuatiri adunan akan melempah.
sangat sesuai untuk kek harijadi jika tahu membuat aisingnya..
selamat mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment