Saturday, September 18, 2010

Cheese Makaroni Oven


Bahan2( 6 orang. ) :

1 bungkus makaroni yg mcm kerang atau straw tu. (saya campur spiral macaroni -ada stok kat rumah)
Cheddar cheese.(saya guna 1 buku cheese 250g + 2 slice cheese)
1 biji bawang kuning yang besar, 3 ulas bawang putih.
2 sudu butter.
3 sudu besar tepong gandum.
3 cawan susu uht.
2 cawan air.
1 kiub ayam knorr.
2 biji chili cameron atau asparagus.(saya tak letak)
Udang atau ayam.(kuantiti sukahati) saya guna 1/4 bahagian isi ayam panggang + 3 keping burger ayam
3 atau 4 sudu sos chili.(kimball sedap).
Serbuk lada hitam(pepper) dan garam.

Cara-cara :

Rebus makaroni kedalam air yang mendidih selama 6 minit. Bubuh sedikit garam.
Dalam periuk atau kuali besar yang lain goreng bawang kuning dan putih dengan butter.
Biarkan sampai layu kekuningan. Masukan tepong kacau seketika dan masukan 2 cawan air,
kacau lagi ia akan jadi pekat dan masukan kiub ayam. Pastikan kiub itu larut. Masukan udang
atau ayam, secubit garam dan serbuk lada hitam. Kemudian masukan susu dan sos chili..
Kemudian masukan cili cameron yang dihiris2 atau asparagus yang telah dicelor. Celor dengan air rebusan makaroni tadi.
Akhirnya masukan makaroni yang telah ditoskan terlebih dahulu kedalam dan gaul mesra(bob). Eh lupa lak....parut cheese kedalam sebanyak mana anda suka. Lagi banyak lagi sedap. Gaul sekejap sehingga semua menjadi melekit2 macam chewing gum...perghhh sedap. Masukan kesemuanya kedlm bekas pembakar, tabur cheese parut diatas sebanyak anda suka. Bakar dalam oven sehingga bahagian atas keperang2an.

No comments:

Post a Comment