BAHAN-BAHAN :
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kunyit
Lengkuas
Serai
(*bahan2 yang perlu dikisar sekali...)
Cili boh
Santan
Daging 'lamb'
Garam
Gula
Daun kunyit
Petai
CARA-CARA MEMBUATNYA
Daging 'lamb' dibasuh terlebih dahulu
Daging 'lamb' dihiris halus-halus
Bahan-bahan yang telah dikisar sekali tadi
Cili giling yang telah dikisar menjadi cili boh
Daging yang telah dihiris dimasukkan ke dalam kuali
Bahan2 yang dikisar dan cili boh dimasukkan ke dalam kuali
Kemudian, santan pula dimasukkan ke dalam kuali
Kesemuanya dikacau di dalam kuali
Api dapur mula dihidupkan
Masukkan sedikit garam secukup rasa
Masukkan sedikit gula secukup rasa
Masakan tadi perlu sentiasa dikacau
Dikacau sehingga kuahnya hampir kering
Masakan tadi ditutup dengan tudung periuk
Daun kunyit, perlu dimasukkan apabila kuah telah kering
PETAI...!!!! Sama juga perlu dimasukkan apabila kuah telah kering
Antara feveret aku ni...
Rendang telah kelihatan kering kuahnya
Apabila kuah kering, masukkan daun kunyit yang telah dihiris ke dalam kuali
Kemudian, petai pula dimasukkan
Masakan dikacau lagi
Kemudian masakan ditutup semula untuk menjadikan petai terasa empuk
AKHIRNYA, RENDANG TELAH PUN SEDIA UNTUK DIHIDANG... nyumm.. nyumm..
AKHIRNYA, RENDANG TELAH PUN SEDIA UNTUK DIHIDANG... nyumm.. nyumm..
No comments:
Post a Comment