Saturday, September 18, 2010

Laksa Pahang


Bahan²:
500g ikan tenggiri
50g ikan tenggiri jeruk (masin) - ada resepi letak lebih bg lg sedap
250g bawang merah
80g bawang putih
40g halia
100g lada kering
4 batang serai
2 sudu makan biji ketumbar
½ sudu makan jintan putih
½ sudu makan jintan manis
100g kelapa parut – dibuat kerisik
3-4 cawan santan pekat
1 cawan air rebusan ikan
Laksa beras atau laksa gandum

Untuk hiasan
Kacang panjang
Daun kesum
Daun selasih
Timun – diparut halus
Tauge – dibuang ekor tetapi tidak dicelur
Bawang besar – dibelah dua dan dihiris nipis
Limau kasturi – dibelah dua dan dibuang biji
Telur masin – direbus, dibuang kulit dan dibelah empat
Sebuku belacan – dibakar sedikit
Lada kering – dilembutkan dan dikisar halus
Garam

Cara-cara :
- Ketumbar, jintan putih dan jintan manis digoreng berasingan tanpa minyak sehingga naik bau.
- Kisar kerisik, bahan-bahan yang digoreng tanpa minyak dan rempah-rempah bersama 1½ cawan santan.
- Ikan-ikan yang direbus dibuang kulit dan tulangnya. Kisar isi ikan bersama setengah cawan santan.
- Masak kesemua bahan yang dikisar awal tadi bersama santan yang berlebihan dan air rebusan ikan. Masukkan ikan-ikan yang baru dikisar dan kacau. Reneh di atas api kecil sehingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
- Laksa dihidang dengan ulam-ulam dan sambal bersama kuah.

No comments:

Post a Comment