Friday, September 17, 2010

Ikan Bakar


Ikan Bakar/GrillBahan :

ikan dori, pari, atau sebarang jenis ikan
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 batang serai
¼ inci halia
Sedikit belacan
Daun kesum
Bunga kantan (dihiris)
Air asam jawa secukup
Sedikit minyak masak

Cara membuatnya :

Semua bahan-bahan di atas dikisar kecuali ikan, bunga kantan dan daun kesum.
Panaskan minyak. Tumis semua bahan tersebut, setelah garing, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan, kacau sekejap dan tutup api.
Sediakan daun pisang berbentuk segi empat.
Masukkan satu sudu pes yang telah dibuat tadi di tengahnya dgn ikan secara berselang-seli.
Kemudian bakar/panggang atau digrilkan diatas kuali leper.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan dgn air asam atau sambal kicap, sedap dimasak bersama nasi panas²

No comments:

Post a Comment