Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Friday, September 17, 2010
Ikan Bakar
Ikan Bakar/GrillBahan :
ikan dori, pari, atau sebarang jenis ikan
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 batang serai
¼ inci halia
Sedikit belacan
Daun kesum
Bunga kantan (dihiris)
Air asam jawa secukup
Sedikit minyak masak
Cara membuatnya :
Semua bahan-bahan di atas dikisar kecuali ikan, bunga kantan dan daun kesum.
Panaskan minyak. Tumis semua bahan tersebut, setelah garing, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan, kacau sekejap dan tutup api.
Sediakan daun pisang berbentuk segi empat.
Masukkan satu sudu pes yang telah dibuat tadi di tengahnya dgn ikan secara berselang-seli.
Kemudian bakar/panggang atau digrilkan diatas kuali leper.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan dgn air asam atau sambal kicap, sedap dimasak bersama nasi panas²
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment