
Bahan-bahan ( 4 orang ) :
5 ulas bwg putih(ditumbuk lumat)
2 sudu butter
50g serbuk brown sos(jenama knorr)
1 liter air
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk chicken stok (jenama knorr)
1/2sudu kecil garam
1/2cwn susu segar
3 biji cendawan butang dihiris
diatas bhn untk sos nye
untuk ayam :
ayam ikut suke
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili sos
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk lada lada sulah
untuk coslow :
1/2 potongan kobis
carrot sedikit
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar air gula
11/2 sudu jus limau nipis
Cara-cara UNTUK AYAM :
gaulkan semua ayam dan perapkan selama 3 jam dan bakar dlm oven pd suhu 200c 10 minit
UNTUK SOS :
panaskn periuk masukkn butter
tumiskan bwg putih apabila sudh naik bau masuk(serbuk brown sos campurkan dgn 1 liter air)masuk kn brown sos dan kacau sehingga pekat
masuk lada hitam+garam+serbuk chicken stok+cendawan butang gaul kan
last sekali masuk susu segar gaulkan dn tutup api
UNTUK COSLOW :
campurkan kesemua bahan dan masukkn dlm peti sejuk.....
No comments:
Post a Comment