Monday, December 5, 2011

Sup Wantan Puyuh & Sos Delima - Shahriah


Bahan-bahan Wantan :
  • Burung Puyuh (ambil bahagian dada dan dicincang halus)
  • Tauhu Kering rendam dan potong seperti kepingan mee)
  • Bawang Putih (dipotong dadu)
  • Bawang Merah (dipotong dadu)
  • Saderi (dicincang halus)
  • Gula dan Garam
  • Lada Sulah

Bahan-bahan Sos Delima :
  • Bawang Merah
  • Jus Buah Delima (perah dan ambil jusnya sahaja)
  • Perahan Limau Nipis
  • Cili Padi (dicincang)
  • Gula dan Garam

Bahan-bahan Sup Puyuh :
  • Bahagian Paha Puyuh
  • Bahagian Tulang Puyuh
  • Bawang Merah (dipotong dadu)
  • Bawang Putih (dipotong dadu)
  • Halia (hiris)
  • Lengkuas (dihiris)
  • Air
  • Kiub Ikan Bilis Maggi
  • Lobak
  • Saderi
  • Fucuk (dihiris seperti mee)
  • Bunga Lawang
  • Biji Pelaga
  • Garam dan Lada Sulah

Cara-cara Penyediaan Wantan :
  • Gaulkan campuran bawang putih, bawang merah, Lada Sulah dan garam sehingga rata.
  • Ambil kulit wantan dan isikan campuran tadi ditengahnya.
  • Kemudian, lipatkan kepada dua dan sapukan dengan sedikit air.
  • Didihkan air dan rebuskan wantan tadi selama 8-10 minit.
  • Angkat dan hidangkan bersama sos delima.

Cara-cara Penyediaan Sos Delima :
  • Campurkan bawang merah, jus buah delima, jus limau nipis, cili padi dan perasakan bersama gula dan garam.
  • Gaulkan sehingga rata, dan ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Sup Puyuh :
  • Rebuskan air bersama tulang puyuh, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, garam dan lada sulah.
  • Biarkan mereneh sementara dan masukkan lobak dan saderi.
  • Setelah mendidih masukkan pula peha puyuh dan biarkan direbuskan sebentar.
  • Setelah masak, perasakan bersama garam dan lada serta Kiub Ikan Bilis Maggi.
  • Akhir sekali masukkan fucuk dan masak sehingga kering.
  • Ketepikan untuk hidangan.


Susunan Hidangan :
  • Susun wantan di atas pinggan hidangan bersama sos delima yang dituang ke dalam mangkuk.
  • Dengan menggunakan pinggan yang lain, tuangkan sup sup puyuh ke dalamnya.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment