Monday, December 5, 2011

Puyuh Panggang Bermadu, Wantan Udang, Sos Pudina - Saiful


Bahan-bahan Puyuh Panggang Bermadu :
  • 1 ekor Burung Puyuh (dicuci bersih)
  • 4 sudu besar Madu
  • 1 sudu besar Serbuk kari
  • 2 ulas Bawang Putih (dipotong dadu)
  • 1 batang Daun Rosemary
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Wantan Berinti Udang :
  • 6 keping Kulit Wantan
  • 3 ekor Udang (diambil isi dan dicincang halus
  • ½ biji Bawang Kuning (dipotong dadu)
  • ½ biji Bawang Merah (dipotong dadu)
  • 2 Sudu Besar ‘Whipping’ Krim
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Fucuk Berinti Puyuh :
  • 1 keping Fucuk (masak sehingga lembut)
  • 1 ekor Burung puyuh (diambil isi dan dicincang halus)
  • 1 ulas Bawang Putih (potong dadu)
  • Garam
  • 1 batang Daun Rosemary

Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang Bermadu :
  • Campurkan madu, serbuk kari, bawang putih, dauh rosmery, garam dan lada hitam. Gaul sehingga sebati dan perapkan burung puyuh bersama bahan-bahan tadi selama 10 minit.
  • Kemudian, panggang burung puyuh tersebut didalam ketuhar dengan 180c atau sehingga masak.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Wantan Berinti Udang :
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan udang, bawang kuning, bawang merah, ‘whipping’ krim dan perasakan bersama garam dan lada hitam.
  • Selepas itu, ambil kulit wantan dan letak isi udang yang telah ditumis ke dalamnya dan masakkan .
  • Sedia untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Fucuk Berinti Puyuh :
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan isi burung puyuh sehingga masak.
  • Kemudian, ambil kulit fucuk dan letak isi burung puyuh yang telah ditumis tadi dan gulung .
  • Sedia untuk hidangan.

Susunan Hidangan :
  • Susun Panggang Bermadu di atas pinggan hidangan bersama Wantan Berinti Udang dan Fucuk Berinti Puyuh.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment