Thursday, December 1, 2011

Set Hidangan - Azlina


Bahan-bahan Stik :
  • Daging Stik Ribeye
  • Garam
  • Lada
  • Mentega

Bahan-bahan Salad Pear :
  • ½ biji Buah Pear (didadukan)
  • Daun Salad
  • Tomato (dipotong 'baton')
  • Jus Lemon
  • Jeruk Jalapeno (dicincang)
  • Minyak
  • Gula
  • Garam

Bahan-bahan Pankek Berketul Kentang :
  • ½biji Kentang (dipotong dadu besar)
  • 2 sudu besar Bawang Besar (dicincang)
  • 1 biji Telur Kuning
  • 3 sudu besar Tepung
  • 6 biji Cendawan (dihiris)
  • 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 3 sudu besar Krim Masakan
  • 1 biji Bawang Besar (dihiris)

Bahan-bahan Tarte Tatin Pear :
  • 1 biji Pear (dihiris)
  • 2 sudu besar Gula
  • 6 biji Cengkih
  • 1 keping Pastri Puff

Cara-cara Penyediaan Stik :
  • Perapkan daging dengan garam dan lada selama 15 minit.
  • Panaskan kuali bersama minyak dan masakkan daging selama 4 minit disebelah dan 4 minit di sebelah.
  • Keluarkan daging dan masukkan mentega dan kacaukan untuk dijadikan sos.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Salad Pear :
  • Campurkan salad, tomato dan pear di dalam mangkuk.
  • Masukkan gula, garam, jus lemon, jeruk jalapeno dan sedikit minyak. Gaul kesemua bahan-bahan sehingga sebati.
  • Akhir sekali, toskan ia dan ketepikan untuk dihidang.

Cara-cara Penyediaan Pankek Berketul Kentang :
  • Rebus kentang sehingga separuh lembut/empuk dan hancurkan sedikit.
  • Tambah telur kuning, tepung dan 1 sudu besar bawang besar dan gaulkan sehingga rata.
  • Bentukkan ketulan kecil dan dan gorengkan sehingga masak.
  • Tumiskan bawang besar sehingga karamelisasi dan ketepikan.
  • Tumiskan pula bawang putih, bawang besar dan cendawan bersama mentega dan masukkan krim dan garam serta gula secukup rasa untuk dijadikan sos.
  • Tuangkan sos ke atas penkek dan di atas bawang besar yang telah menjadi caramel tadi.

Cara-cara Penyediaan Tarte Tatin Pear :
  • Masakkan pear dengan gula dan cengkih sehingga menjadi perang atau karamel dalam 'non-stick pan' dengan handle besi.
  • Kemudian, tutupkan pear dengan pastri puff dan masukkan ke dalam ketuhar untuk 10-15 minit dengan suhu 180-200 darjah celcius.

No comments:

Post a Comment