Sunday, December 4, 2011

Seafood Boullibaise - Chef Zubir


Bahan-bahan Sup Boullibaise :
  • 8 ketul Udang Harimau - size 20/30 (dibuang kulit dan kepala)
  • 8 ketul Kepah Hitam (dicuci bersih)
  • 160gm Ketam Bunga (dipotong kecil dan dicuci bersih)
  • 120gm Udang Kara (dipotong medallion)
  • 120gm Ikan Merah Filet
  • 120gm Sotong Putih
  • 100gm Lala Manila
  • 300gm Buah Tomato Plum (dicincang kasar)
  • 80gm Lobak Merah (dihiris nipis)
  • 80gm Daun Saderi (dihiris)
  • 80gm Leek (dihiris)
  • 80gm ‘Fennel’ (dihiris)
  • 60gm Bawang Besar(dipotong dadu)
  • 40gm Bawang Putih (dimayang)
  • 1 ikat Campuran Herba Thyme, Daun Bay, Daun Pasli ('Bouquet Garni')
  • 1gm Bunga Saffron
  • 500ml Air Rebusan Ikan
  • 30gm Daun Parsley (dicincang kasar)
  • Lada Hitam
  • Garam

Bahan-bahan Rouille :
  • 150gm Roti sandwich (dipotong dadu)
  • 170gm Lada Benggala Merah(di bakar, dibuang kulit dan dipotong)
  • 2 ulas Bawah Putih (dibuang kulit)
  • 1 biji Cili Merah (dibuang biji)
  • 30ml Minyak Neuvida
  • Lada Hitam
  • Garam

Cara-cara Penyediaan Sup Boullibaise :
  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar, daun seleri, bawang perai, lobak merah dan ‘fennel’ hingga wangi.
  • Masukkan tomato cincang dan kacau sehingga sebati.
  • Masukkan bunga saffron. Kemudian masukkan ketam, udang kara, lala, kepah dan sotong. Kacau seketika.
  • Kemudian masukkan ‘bouquet garni’ dan air rebusan ikan.
  • Didihkan diatas api beberapa minit.
  • Kemudian masukkan udang dan ikan dan biarkan di atas pai hingga masak.
  • Masukkan bahan perasa.

Cara-cara Penyediaan Rouille :
  • Rendam roti dalam air beberapa minit hingga kembang.
  • Masukkan lada benggala, roti, bawang putih, cili merah dan minyak neuvida ke dalam pengisar dan kisar sehingga adunan menjadi halus.
  • Masukkan bahan perasa.

No comments:

Post a Comment